Terug naar overzicht

Avans Afstudeerprijs: Imke opent de jacht op drugsafval

Er is geen provincie waar zo veel drugsrommel in de natuur terecht komt als in Brabant. Alleen dit jaar zijn er al meer dan 40 syntethische drugsafvaldumpingen geweest. En hennepafval is zelfs dagelijkse kost voor boswachters en politie. Avans-alumnus Imke Verhoeven (Communicatie) onderzocht hoe de provincie Noord-Brabant het makkelijker kan maken om dumpingen te melden. Met haar scriptie is ze genomineerd voor de Avans Afstudeerprijs.

Kun je meer vertellen over je onderzoek?
Het vraagstuk van de provincie was: hoe kunnen wij burgers aansporen om melding te maken van misstanden in het buitengebied? Het ging om drie hoofdmisstanden waar de provincie veel last van heeft. Dumping van afval in de breedste zin van het woord, wildcrossen en stroperij. Ik heb het toegespitst op drugsafval.”

Lees meer: Winnaar Avans Afstudeerprijs: ‘Wachten kan je depressie verergeren’

Waarom drugs?
“De overlast van drugs is een heel groot probleem in onze provincie. Voor bestuurders heeft drugsoverlast daarom echt prioriteit. Ik wilde meedenken over een oplossing.”

Waarom denk je dat mensen niet snel een verdachte dumping melden?
“Het is heel belangrijk dat je als burger makkelijk bij de gemeente of politie terecht kunt als je een afvaldumping wilt melden. Nu is het voor burgers vaak nog moeilijk om de juiste kanalen te vinden. Er is  bijvoorbeeld niet één centraal meldpunt.”

Wat zijn je bevindingen?
“Ik ontdekte dat er geen concrete database is van het aantal dumpingen en meldingen. En dat er meer dan 24 organisaties betrokken zijn bij drugsproblematiek in de buitengebieden. Heel veel daarvan hebben zo hun eigen meldpunten. Dat maakt het heel complex voor burgers die een melding willen doen. En dan wordt er binnen de provincie verschillend op een melding gereageerd. Sommige politiebureaus nemen het bijvoorbeeld heel serieus. Die gaan er naar toe. Anderen sturen het door naar de gemeente.”

“Als we de meldingsbereidheid willen verhogen, moeten we eerst achter de schermen zorgen dat het melden makkelijker wordt. Dat vergt dus betere samenwerking van betrokken partijen, zoals de gemeente en de politie. Daar heb ik een advies over geschreven voor onze provincie.”

Denk je dat de discussie over drugscriminaliteit jouw onderwerp nu extra urgent maakt?
“In Brabant is drugscriminaliteit al langer groot in het nieuws. Maar de ontwikkelingen rond de dood van de advocaat zorgen natuurlijk wel voor extra draagvlak vanuit het ministerie en het ministerie moet de provincie uiteindelijk financieren. Dus in die zin wordt het wel urgenter.”

De genomineerde afstudeerders maken kans op de Avans Afstudeerprijs ter waarde van 1.500 euro. Op 12 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Meer lezen?