Terug naar overzicht

Column: Projectstress

Bij mijn opleiding staan grote projecten centraal. Ik studeer Ondernemerschap & Retail Management, dus deze projecten hebben vooral te maken met de retailbranche. Maar omdat dit best wel grote projecten zijn, kan dit soms voor de enige stress zorgen. Gedurende week 6 moeten wij grotendeels ons project af hebben, wat niet altijd lukt. Dan krijg je dus de volgende situaties: 

*Bekijkt het beoordelingsformulier* 

Hadden we de conclusies van paragraaf 5.2 en 5.3 al wel of niet gemaakt? Even in de groepsapp vragen…”

“‘Hebben de conclusies voor paragraaf 5.2 en 5.3 al?’ ‘Nee nog niet, vergeten.'”

Oh nee hè, het moet overmorgen al ingeleverd zijn, snel even maken.”

Een project kan hartstikke leuk zijn. Als ik echt heel gemotiveerd ben tijdens een project, kan ik met de mooiste dingen komen. Maar tijdens een groot project zul je ongetwijfeld wel één keer te maken hebben met een stresssituatie. Ik probeer dat altijd de boel even te relativeren, wat niet altijd lukt. Wat ik dan probeer te doen is wat afstand nemen van het project, even mijzelf wat ruimte geven om na te denken.  
 
Tijdens een stresssituatie wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt. Na wat hierover te hebben gelezen, zag ik een opvallend gevolg van stress. Blijkbaar gaat het verouderingsproces veel sneller als je vaak gestrest bent. Help! Ik wil op mijn veertigste niet in het lichaam van een tachtigjarige zitten! Oké, dit is misschien wat overdreven… Maar je wordt blijkbaar dus wel sneller ouder van stress. Mijn voornemen voor 2021 was om het allemaal iets rustiger aan te gaan doen. Alleen lukt dat niet altijd. Misschien moet ik maar eens vaker een self-care sunday inlassen, anders zit ik op mijn vijfentwintigste in het lichaam van een veertigjarige.  

Sam is tweedejaarsstudent Ondernemerschap en Retailmanagement en schrijft columns voor Punt over haar leven als student.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?