Terug naar overzicht

Uitslag gezondheidstest naar tientallen medewerkers gestuurd

Een mailtje van Avans Arbo over de uitslag van de Health Check van vorig jaar is per ongeluk naar tientallen mensen gestuurd. In de mail staat dat de geadresseerde een ‘gezondheidsrisico’ loopt. ‘Collega’s, directeuren, iedereen kan zien wie hetzelfde mailtje heeft ontvangen’, vertelt een docent.

Jaarlijks kunnen medewerkers van Avans op kosten van de hogeschool hun gezondheid laten controleren. De Health Check wordt uitgevoerd door een extern bedrijf en richt zich op drie terreinen: de fysieke fitheid, mentale fitheid en leefstijl elementen. Een aantal medewerkers heeft in februari een mailtje gehad dat de resultaten van de Health Check in het bezit zijn van Avans Arbo. ‘Uit de gegevens is gebleken dat je een (licht) gezondheidsrisico loopt. Ik wil je in de gelegenheid stellen met mij daarover van gedachten te wisselen’, zo staat te lezen in de mail van Avans Arbo.

Geadresseerden te lezen
In de eigenschappen van de mail is te lezen wie deze nog meer heeft ontvangen. ‘Alle geadresseerden staan in het to:-formulier’, vertelt een Bossche docent die graag anoniem wil blijven. ‘Collega’s, directeuren, iedereen kan zien wie hetzelfde mailtje heeft ontvangen. Mijn lichte gezondheidsrisico is voor iedereen zichtbaar rond mijn middel gesitueerd. Maar stel je voor dat je wél iets serieus onder de leden hebt? Of psychische problemen? En (net als ik) alleen hebt meegedaan omdat het strikt anoniem zou zijn? Nu weet Avans Arbo, ofwel je werkgever, wat je mankeert. Dankzij die ongelooflijke blunder met de adressen in het to:-veld weten tientallen collega’s dat je iets mankeert. Ik zou me niet meer op mijn gemak voelen.’

Excuses aangeboden
‘We hebben alle mails die nog niet gelezen waren teruggeroepen en de mensen die de mail wel gelezen hebben, hebben we onze excuses aangeboden’, vertelt Doetina van Kelle, directeur van de Diensteenheid Personeel en Organisatie waar Avans Arbo onder valt. ‘Het is erg vervelend en het had nooit mogen gebeuren.’

De Bossche docent, was daarnaast onder de indruk dat de individuele resultaten van de gezondheidscheck niet bij Avans bekend zouden zijn. ‘Toen ik las dat Avans Arbo de beschikking heeft over de resultaten van mijn Health Check, kon ik mijn ogen niet geloven. Had ik het zo verkeerd begrepen? Ik zocht snel de oorspronkelijke brief op, en daar stond het toch echt zwart op wit: “op gemeenschappelijke basis en anoniem.” Toen ik besefte dat Avans Arbo mijn individuele gegevens met naam en toenaam had ontvangen, werd ik heel erg kwaad.’

Misverstand
Volgens van Kelle is het een misverstand dat niemand bij Avans de resultaten te zien krijgt. Alleen de Arbo-verpleegkundigen kennen de individuele resultaten van de Health Check. De informatie die zij verkrijgen valt onder het medisch beroepsgeheim. ‘Je wilt mensen als het nodig is graag een follow-up bieden. Het is beter om verzuim te voorkomen dan te genezen. Zo doen we dat al een aantal jaren en we krijgen daar normaal positieve reacties op’, vertelt ze. Dat de gegevens ook worden opgeslagen en verwerkt door Avans Arbo staat ook in de brief. ‘De informatie verkregen uit de Health Check valt onder het Medisch Geheim en zal als zodanig worden verwerkt en opgeslagen door Avans Arbo’, staat er te lezen. Van Kelle: ‘De informatie in de brief is misschien wat verwarrend. Maar de verpleegkundigen van Avans Arbo zijn gehouden aan het medisch beroepsgeheim. Deelnemers van de Health Check krijgen dat ook horen.’

Punt. Of had jij nog wat?

Anoniem

De Arbodienst medewerkers vallen onder het medisch beroepsgeheim derhalve is de enige vergissing die begaan werd cc in de mail gebruiken. Het is prettig dat een werkgever zich om duurzame en bestendige inzetbaarheid van haar medewerkers bekommerd.

2014-02-19 11:02:36

Kees

Avans profileert zich meer en meer als een bemoeizuchtig en betuttelend bedrijf. Men veinst interesse en betrokkenheid maar ondertussen bespioneerd en dirigeert men zijn personeel. Na een spreekverbod nu ook een ziekte verbod......?

2014-02-19 08:30:37

anoniem

Ik heb dat mailtje ook ontvangen, wat een storm in een glas water, er was helemaal niks te lezen wat iemand zijn gezondheidsklachten waren. Wees blij dat je een werkgever hebt die je een health check aanbiedt!.

2014-02-18 16:06:14

Anonymus

Die follow up kun je dan toch ook uitbesteden aan dat externe bedrijf? Als je zo'n blunder begaat met email kun je maar beter even niet zaken proberen goed te praten.

2014-02-18 15:40:20

anoniem medewerker

Waarom denk je nou zelf, dat Avans dit aanbiedt. Het is gewoon een risico inventarisatie welke (type) medewerker vaker ziek is gekoppeld aan de uitslagen van bloedonderzoek, BMI etc. Dan kunnen ze daar gericht actie op ondernemen.

2014-02-18 11:24:37

Meer lezen?