Terug naar overzicht

Veel lof voor vertrekkende ‘Mister JHS’

Na 12 jaar neemt Gerard Hupperetz afscheid van de Juridische Hogeschool (JHS) Avans-Fontys. De JHS-directeur gaat in december met pensioen. Als kroon op zijn werk ontving hij een koninklijke onderscheiding.

Op 17 oktober werd er voor het vertrek van de directeur een speciale Maaskantlezing georganiseerd. Hupperetz ontving een lintje uit handen van de burgemeester van Veghel, zijn woonplaats.

hupperetzlintje-max

Collega’s zijn vol lof over de vertrekkende directeur. Hupperetz’ opvolger Ilse van de Pas werkte als adjunct-directeur vier jaar met hem samen. ‘De samenwerking was intensief. We waren echt maatjes.’

‘Gerard ís HBO-Rechten!’

In 2002 bedacht Hupperetz de Juridische Hogeschool; de eerste opleiding HBO-Rechten in Nederland. Van de Pas: ‘Gerard ís HBO-Rechten! Hij heeft de opleiding bedacht en opgericht. Hij is de grondlegger van de Stichting Juridische Hogeschool, een uniek samenwerkingsverband tussen Avans en Fontys.’

Suzanne van Rooij promoveerde op een onderzoek naar de eerste lichting hbo-juristen op de arbeidsmarkt. ‘Hij liet mij helemaal mijn eigen gang gaan en bemoeide zich nergens mee. Gerard heeft naar buiten toe heel veel gedaan om de HBO-Rechtenopleidingen en de hbo-juristen bekend te maken in het werkveld. Hij heeft  ervoor gezorgd dat afgestudeerden van een HBO-Rechtenopleiding na een schakeljaar de mogelijkheid hebben om een master te behalen.’

‘Hij heeft de opleiding gemaakt tot wat het nu is’

Volgens communicatiemedewerker Sjoukje van der Haring is Hupperetz altijd erg betrokken bij de voorlichting van de hogeschool. ‘We draaiden open dagen altijd met z’n allen en sloten het gezellig af. Nu we veel groter zijn, moeten we het anders aanpakken. Maar Gerard spreekt ieder jaar de collega’s nog toe over hoe belangrijk voorlichting is en hij wil zelf graag een aantal voorlichtingsrondes op open dagen houden. Hij heeft de opleiding gemaakt tot wat het nu is: zeer succesvol. Vooral ook in het werkveld wordt de Juridische Hogeschool zeer gewaardeerd.’

Docent John van Uden verruilde ruim tien jaar geleden zijn journalistieke loopbaan om bij de JHS te werken. ‘Ik werd getroffen door de betrokkenheid en bevlogenheid van Gerard en dacht: als ik ooit nog in het onderwijs wil werken, dan bij deze club!’ Vorig jaar was Van Uden nauw betrokken bij de accreditatie van de JHS. ‘In de aanloop daar naartoe kreeg ik, als projectleider, van Gerard het vertrouwen, de ruimte én de waardering om hieraan invulling te geven. Wat mij betreft was onze samenwerking hierbij van een unieke openheid en gelijkwaardigheid.’

 ‘Sparren met de benen op tafel’

Gerard Hupperetz blijft nog tot eind 2014 werkzaam bij de Juridische Hogeschool. Daarna blijft hij zich inzetten voor het juridisch onderwijs. Van de Pas: ‘Zijn betrokkenheid, zijn kennis en ervaring, zijn droge humor, het sparren met de benen op tafel, de dagelijkse telefoontjes vanuit de auto en het gemopper dat daarbij hoorde als hij weer eens in de file stond. We gaan alles aan hem missen!’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?