Terug naar overzicht

Avans moet tentamenboete verlagen naar 20 euro

Opleidingen mogen twintig euro in rekening brengen als studenten zich te laat inschrijven voor een tentamen. Daartoe gaat minister Bussemaker de wet wijzigen en onderwijsinstellingen mogen erop vooruitlopen. Avans vraagt nu nog 25 euro aan studenten die zich te laat inschrijven. 

Studenten die zich te laat inschrijven voor een toets, moesten tot voor kort vaak betalen om alsnog mee te mogen doen. Dat waren soms hoge bedragen: begin vorig jaar ontstond ophef over een Leidse studente die 225 euro moest neerleggen omdat ze zich te laat inschreef voor een aantal toetsen.

Formeel niet toegestaan
Zulke tentamenboetes mochten onderwijsinstellingen formeel niet opleggen. De Onderwijsinspectie liet weten dat hogescholen en universiteiten geen extra kosten mogen vragen bovenop het collegegeld. Wel mochten ze late inschrijvers uitsluiten van de toets. Ook daar waren studenten niet blij mee: de meesten betalen liever een paar tientjes om alsnog mee te mogen doen, dan dat ze studievertraging oplopen.

Dus hebben studentenorganisaties ISO en LSVb, de Vereniging Hogescholen en universiteitenvereniging VSNU onder leiding van minister Bussemaker een compromis gesloten.

Wetswijziging
Opleidingen mogen maximaal twintig euro vragen, schrijft de minister aan de Tweede Kamer en aan instellingen. Daarvoor moet de Wet op het Hoger Onderwijs worden gewijzigd, maar instellingen hoeven zich tot dan geen zorgen te maken. Alle betrokkenen ‘achten actieve handhaving’ van de wet ‘niet opportuun’.

In oktober vorig jaar liet minister Bussemaker al weten dat er een compromis in de maak was. In de tussentijd wilde ze instellingen liever niet op de huid zitten. “Als een meerderheid van de Kamer wil dat ik instellingen tot de orde roep, zal ik dat doen”, zei Bussemaker toen in de Tweede Kamer. Dat was niet het geval. Het liefst hadden studentenorganisaties gewild dat studenten zich automatisch aanmelden voor het tentamen als ze zich inschrijven voor een vak. ‘Met een gecombineerde inschrijving voorkom je onduidelijkheid’, aldus ISO-voorzitter Rosanne Broekhuizen.

Andere extra kosten
In de brief aan instellingen zet de minister verder uiteen welke extra kosten nu wel en niet geoorloofd zijn. Voor scriptiebegeleiding, studievoorlichting en computerfaciliteiten mag bijvoorbeeld geen extra geld gevraagd worden, voor sportfaciliteiten wel – tenzij die essentieel zijn voor de betreffende opleiding. Excursies? Mag, maar er moet een kosteloos alternatief zijn. Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van boeken, laboratoriumjassen en veiligheidsbrillen, maar hoe ze daar aan komen mogen ze zelf weten. Zo mag een opleiding studenten niet dwingen om een laboratoriumjas te kopen van de instelling.

Punt. Of had jij nog wat?

rS

Heb zelf al eens te laat ingeschreven (Dom natuurlijk ;), maar je betaald eenmalig 25,- momenteel, niet per tentamen (Zelfde schrik had ik ervoor)

2015-04-30 23:03:51

MIlo

Zoals Ray zegt is het onduidelijk of dit per tentamen gaat of totaal. 20 euro totaal is in principe niet zo duur. Maar 20 per tentamen vindt ik nog steeds belachelijk dat kan soms 120-140 Euro zijn... Voor wat? Administratie kosten?!

2015-04-30 15:57:43

Ray

Wat staat er echt: - minister is voornemens een wijziging van de WHW (redelijk bedrag) te bevorderen. - instelling kan een eigen bijdrage tot max 20 euro voor een te late inschrijving bij een tentamen vragen. Zo lezend is dat PER TOETS ???

2015-04-30 14:19:47

Jori

Is het sowieso niet een beetje achterhaald dat studenten zich nog moeten inschrijven voor reguliere tentamens?

2015-04-30 13:30:33

Meer lezen?