Terug naar overzicht

Kanshebber Student van het Jaar: Orhan Tastan

Orhan Tastan, tweedejaarsstudent Bouwkunde in Tilburg, is één van de vijf studenten die kans maakt op de titel Student van het Jaar. Orhan werd door een medestudent genomineerd. ‘Hij heeft zijn vakantie opgegeven na een moeilijk jaar, alleen om een medestudent in nood te helpen.’

Student Bouwkunde Derya Yilmaz nomineerde Orhan voor de eretitel. ‘Hij is een topper en een doorzetter en in mijn ogen de Student van het Jaar!’ Samen met Orhan zit Derya in de Studentenraad van de Academie voor Bouw & Infra (AB&I). Derya leerde hem daar kennen als een onbaatzuchtig persoon toen een Iraanse medestudent zich meldde voor hulp.

orhantastan-max

‘Die student heeft veel moeite met de Nederlandse taal. Hij heeft daardoor slechte toetsresultaten. Hij had slechts 40 studiepunten en zou de opleiding moeten verlaten. Orhan schoot hem te hulp. Hij heeft zijn eigen vakantie opgegeven om die student in de zomer te helpen.’ Orhan vertegenwoordigde hem met succes bij de examencommissie. Hij mocht zijn opleiding voortzetten. ‘De student is nu vakken van vorig jaar in aan het inhalen’, aldus Derya.

‘Uiterst behulpzaam’
Docent Anne-Marie Welie had Orhan in het eerste collegejaar in de klas zitten. Ze omschrijft hem als een zeer prettige student. ‘Orhan is uiterst behulpzaam, volwassen voor zijn leeftijd en zeer serieus bezig met zijn studie, maar ook in voor een grapje.’

In het propedeusejaar was het voor Orhan lastig om de studiedrempel te behalen. Door persoonlijke omstandigheden kon hij zich slecht concentreren en ontving hij het advies om de opleiding te verlaten. Derya: ‘Leren, wat hij normaal heel snel en goed kon, lukte nu niet meer. Maar hij is gelukkig erg gemotiveerd. Bij de herkansingen heeft hij slapeloze nachten gehad van het leren. Hij is uiteindelijk gewoon doorgegaan naar het tweede leerjaar.’

Ook zijn niet-technische mbo-vooropleiding maakte het voor Orhan in het eerste jaar niet makkelijk. Welie: ‘Het ontbrak hem aan kennis op het gebied van wiskunde en natuurkunde. Hij heeft hier zeer hard aan gewerkt en de meeste tentamens dan ook gehaald.’

Verkiezing Student van het Jaar
Punt organiseert dit jaar voor het eerst de verkiezing van de Student van het Jaar. Studenten, medewerkers, docenten en directies konden mensen aandragen voor deze eretitel. Uit alle binnengekomen nominaties worden vijf studenten voorgedragen aan de jury.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?