Nieuwe cao hbo-personeel: belangrijke punten samengevat

  Werknemers van hogescholen krijgen vanaf april een loonsverhoging. Dat is de uitkomst van het principeakkoord dat vakbonden en werkgevers dinsdag bereikten. De belangrijkste punten uit de nieuwe cao samengevat.

  Medewerkers van hbo-instellingen krijgen allemaal 3,65 procent meer salaris. Daarnaast ontvangen ze bij een voltijdse aanstelling eenmalig 750 euro bruto. 250 euro daarvan in april en de rest in november. Van docent tot conciërge en van communicatiemedewerker tot directeur; alle medewerkers van hbo-instellingen krijgen dezelfde verhoging.

  Deze nieuwe salarisverhoging komt bovenop een eerdere verhoging van 3 procent in de vorige cao. Twee procent loonsverhoging ontvingen medewerkers vanaf december 2014 en het laatste procent vanaf december 2015.

  En verder…
  Komt er een commissie voor ontslagen personeel. Daarmee is er meer aandacht voor omscholing en er komt een speciale commissie om ontslagen personeel te helpen bij het vinden van een nieuwe baan.

  Komt er meer differentiatie in de cao tussen personeel. In het principeakkoord staat dat er meer aandacht komt voor differentiatie in toekomstige cao’s.  Bijvoorbeeld tussen verschillende onderwijssectoren, maar ook tussen onderwijzend en ondersteunend personeel. En zullen werkgevers zich blijven inspannen om het percentage flexibele arbeid (freelancers) te laten dalen.

  Moeizame onderhandelingen
  De cao-onderhandelingen in de publieke sector liepen moeizaam. Denk bijvoorbeeld aan de maandenlange politieacties. In het vorig jaar gesloten loonakkoord tussen overheid, werkgevers en enkele vakbonden werd afgesproken dat de pensioenpremies omlaag zouden gaan om werknemers meer loon te kunnen betalen. Een stijging van de premies van pensioenfonds ABP gooide roet in het eten.

  Overheid vergoed verhoging premie
  Begin februari besloot het kabinet daarom een verhoging van de pensioenpremie voor hogescholen en universiteiten te vergoeden. Daardoor hoefde het netto salaris onderwijspersoneel niet omlaag.  Zonder die steun zou het voor veel werkgevers ‘nagenoeg onmogelijk’ zijn om dat gat zelf te dichten, zonder ook meteen de lonen te verlagen.

  Als de vakbondsleden en hbo-bestuurders instemmen, gaat de nieuwe cao in op 1 april. Deze loopt tot april 2017.

  Meer artikelen over

                 

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • @Tjitske denk je dat nu echt? Mocht het ondanks deze ‘goede 1 aprilgrap’ dan toch op je rekening verschijnen, maak je het dan maar over naar mij 🙂

  • Leuke 1 april grap