Terug naar overzicht

Minder vaste computers, meer stiltewerkplekken in nieuwe Xplora Den Bosch

Xplora in Den Bosch wordt dit jaar vernieuwd. De bibliotheek van Avans doet het merendeel van de vaste computers de deur uit. In de plaats komen meer stilte werkplekken en ‘speelse’ elementen. Update: de caravan komt definitief niet.

In totaal zijn er, van bartafel tot persoonlijk ei-vormig zitje, 1.369 werkplekken te tellen op de ontwerpen van het nieuwe Xplora. Volgens Ellen Simons, adjunct-directeur van het Leer en Innovatiecentrum, worden dat er uiteindelijk rond de 1.500. ‘Meer dan dat er nu zijn’, zegt zij.

Slechts 24 van de werkplekken zijn op de bouwtekening voorzien van een vaste pc. Nu is een groot deel van de werkplekken nog wel voorzien van een computer.

‘Studenten nemen laptop mee’
‘We merken dat steeds meer studenten met een laptop naar school komen’, vertelt Simons. Op verzoek van studenten komen er meer werkplekken met een beeldscherm om een eigen laptop op aan te sluiten. ‘Voor bepaalde opleidingen is het makkelijk als je met twee beeldschermen kunt werken, je eigen laptop en dus het beeldscherm ernaast. Ook komen er meer stopcontacten.’

Xplorapresentatietribune-maxklein

De drie etages van Xplora krijgen ieder een eigen karakter. De eerste verdieping met het thema people krijgt onder andere een presentatieruimte met bijbehorende tribune en met The Box komt er wellicht ook in Den Bosch een escaperoom.

Xplorakoe-maxklein Koe en Kipcaravan
De tweede verdieping met thema planet wordt voorzien van een presentatieruimte, whiteboard-ruimtes en ter inspiratie een decoratieve koe. De video- en fotostudio met de bijbehorende montageruimtes blijven op de tweede verdieping. Daarnaast komt er misschien een Kipcaravan te staan als overlegruimte. Simons: ‘Het blijkt dat andere overleglocaties je ook dwingen anders te denken. Daar zijn dit soort ruimtes bij uitstek voor geschikt.’

Xplorawerkplekkenderde-maxklein

Op de derde verdieping bevind je jezelf in sferen van welvaart en voorspoed met het thema prosperity. Hier vind je de nieuwe careerroom met een grote vergaderruimte. Ook tref je hier de enige 24 werkplekken met een vaste computer en stilteruimtes. In de E-vleugel hebben de rijen met boeken plaatsgemaakt voor acht nieuwe lesruimtes. Het Ondernemerscentrum, dat nu gevestigd is in Xplora, krijgt een plek buiten de bibliotheek.

‘Voor ieder type student’
Al die verschillende werkplekken voorzien volgens Simons in de behoefte van studenten. ‘Studenten van verschillende opleidingen hebben behoefte aan verschillende ruimtes. Techneuten willen geen ronde tafels maar wel whiteboards. Economiestudenten zien niets in loungeplekken en maken intensief gebruik van smartboards. We hebben geprobeerd iedere type student eigen ruimtes te geven.’

verbouwingXplorarenovatie-maxklein

Gesloten tijdens werkzaamheden
De tweede verdieping van Xplora is van 10 februari tot en met 8 april gesloten door de verbouwing. De derde verdieping is deels al verbouwd en de verbouwing van de eerste verdieping start in april. Naar verwachting is de renovatie van Xplora begin oktober afgerond. Het laatste nieuws over de verbouwing volg je via punt.avans.nl. Meer info via renovatie.avans.nl

Wat denk jij?
Wat vind jij ervan dat het merendeel van de vaste computers in Xplora verdwijnt? Goed idee omdat je toch een laptop hebt of wordt het vechten om een plekje? Laat het weten via de poll (rechtsboven) of laat een reactie achter.

UPDATE: 18.45 uur
‘Na een aantal sessies met klankbordgroepen hebben we besloten dat de caravan niet in Xplora, Den Bosch komt’, zegt Ellen Simons, adjunct-directeur van het Leer- en Innovatiecentrum in een nieuwe reactie. De caravan en koe stonden wel op de tekeningen, maar deze geven vooral de sfeer weer waar Avans naar streeft met het hernieuwde Xplora, aldus Simons. ‘Er blijkt vooral behoefte te zijn aan flexibele elementen. Vandaar dat de caravan en koe er niet komen. Ze nemen veel ruimte in.’

Ook is inmiddels bekend dat er in Den Bosch voorlopig geen Escape Room zal komen. Vanuit studenten en docenten is er geen vraag naar, anders dan op de Lovensdijkstraat in Breda. ‘Dat soort initiatieven moeten echt vanuit de studenten en docenten komen, anders werkt het niet.’

Simons benadrukt nogmaals dat de tekeningen niet definitief zijn. ‘Ze zijn vooral bedoeld om een indruk te krijgen van waar we mee bezig zijn, niet om een realistisch beeld te geven van het aantal computers en beeldschermen dat we gaan plaatsen.’

Punt. Of had jij nog wat?

computerfreak

24 computers is wel erg weinig voor al die studenten daar :o

2016-02-25 14:56:29

Meer lezen?