Eerst onderzoek, dan pas 300 euro boete voor verlopen ov-kaart

  Minister Bussemaker wil de boete voor het niet tijdig stopzetten van de ov-studentenkaart verhogen naar 300 euro per maand. Maar na kritiek van de Kamer laat ze eerst uitzoeken waarom studenten eigenlijk in gebreke blijven.

  Begin dit jaar kreeg minister Bussemaker veel commentaar op haar plan om de boetes voor nalatige studenten per 1 januari 2017 te verhogen van 200 euro naar 300 euro. Regeringspartijen VVD en PvdA vonden zo’n hoge boete pas na een aantal maanden misbruik ‘begrijpelijk’, maar die mocht wat hen betreft ‘geen melkkoe’ worden.

  Zwarte lijst
  Het ministerie kon bovendien wel wat creatiever zijn. Want hadden deskundigen van de TU Delft niet geopperd dat een verlopen ov-studentenkaart op een zwarte lijst kon worden gezet?

  Maandag liet Bussemaker de Kamer weten dat het automatisch beëindigen van het studentenreisrecht om technische redenen nog niet mogelijk is. Wel wil ze laten onderzoeken hoeveel overtreders hun kaart doelbewust niet inleveren om gratis te kunnen reizen.

  Informatie verbeteren
  Ze gaat bovendien met studentenorganisaties LSVb en ISO bespreken hoe de informatie over het stopzetten van de kaart kan worden verbeterd. Ze stuurt de uitkomsten van dit overleg, samen met het onderzoek, nog voor de zomer naar de Tweede Kamer.

  Meer artikelen over

              

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • … het automatisch beëindigen van het studentenreisrecht om technische redenen nog niet mogelijk is.

   HAHA! ja ja… om zakkenvul redenen ja.. vraag me dagelijks af, wie zijn corrupter, die terroristen in het kremlin of die smeerlappen in den haag