Terug naar overzicht

Flow-lezing: ‘Wat is de zin van het leven zonder God?’

Wat is de zin van mijn leven? Het is de vraag die tweedejaarsstudent Communicatie Eva-Lisa Janssen al anderhalf jaar bezig houdt. Haar lezing ‘Hoezo? Zin van het leven?’, is de derde in een reeks speciale lezingen over persoonlijk leiderschap namens Avans Flow.

‘Wil je een avontuur maken van je leven? Ga dan niet achter de kassa zitten bij de Albert Heijn.’

De lezing van Eva-Lisa begint met een lesje biologie. ‘Als je al ons DNA uit zou rollen en op elkaar zou stapelen, kom je niet één maar zes keer tot de zon. Moet je nagaan hoe uniek jij bent?’, aldus Eva-Lisa voor een gevulde collegezaal.

Deel van iets groters
Bewustzijn van ons lichaam en hoe uniek we zijn, is belangrijk in de zoektocht naar de zin van het leven, denkt de student. ‘Een cel maakt deel uit van iets dat groter is dan de cel zelf. Datzelfde geldt ook voor ons. Wij maken ook deel uit van iets dat groter is dan wijzelf.’

FlowlezingEvvalisa-max

‘God gaf ons leven zin’
Jongeren weten volgens de student lastig wat ze met het leven moeten. ‘Vreemd want dat is de meest belangrijke vraag die we kunnen beantwoorden.’ Het is een direct gevolg van de ontkerkelijking denkt ze. ‘40.000 jaar lang hebben we in God geloofd en de Bijbel bepaalde je gedrag. Zingeving was vijftig jaar geleden niet aan de orde. God gaf ons leven zin. Nu gaat nog maar 12 procent van de mensen naar de kerk. Wat is belangrijk in het leven? Hoe kun je zin geven aan het leven? Zingeving is ons nooit aangeleerd.’

Zelf weet de student goed wat de zin van haar leven is. ‘Maar wat zijn technieken waarbij iedereen hier achter kan komen?’ Eenheid, zelfvalidatie, balans en het prioriseren van waarden zijn volgens haar de sleutel om tot de zin van het leven te komen.

Focus op waarden
‘Als we weten welke waarden voor ons belangrijk zijn, dan kunnen we onze doelen focussen op deze waarden. Richt je hele leven in op die doelen. Wil je een avontuur maken van je leven? Ga dan niet achter de kassa zitten bij de Albert Heijn.’

Zelf houdt de student een dagboek bij, waar ze iedere dag terugkijkt op haar doelen. ‘Check regelmatig jouw waarden en stel je doelen daar op bij. Als je dat doet, wordt zingeving een concrete actie.’

De Flow-lezingen van Kees Berg, Rick Bastiaanssen en Eva-Lisa Janssen worden op 9, 10 en 12 februari herhaald in Den Bosch.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?