Terug naar overzicht

De meest gelezen berichten van het studiejaar 15/16

Puntmagazinejaargang24-maxHet studiejaar zit er op. Diploma’s zijn uitgereikt en je laatste cijfers zijn binnen. Ook de redactie van Punt zoekt voor nu even de zon op. Vanaf augustus kun je weer vers nieuws van ons verwachten op de site, Facebook en Twitter. Dit zijn de zestien meest gelezen onderwerpen van het studiejaar 15/16 op de website en Punt Magazine.

MarieLauschTwitter-350
1…Net-afgestuurde Avans omgekomen in Parijs
Onder de slachtoffers van de terroristische aanval in Parijs in november zat een oud-Avansstudent: Marie Lausch. Ze studeerde in de zomer van 2015 af bij de Avans School of International Studies (ASIS) in Breda. De Franse Marie Lausch kwam om bij de aanval op concertzaal Bataclan. Ze was daar samen met haar vriend Mathias en andere vrienden om te vieren dat ze vijf jaar bij elkaar waren. Ook haar vriend kwam om. De naam van Lausch is deze zomer bijgeschreven op het herdenkingsbankje in de Avanstuin.

2…Gezocht: studenten die in het bejaardentehuis in Den Bosch willen wonen
Een oproepje van zorgverlener Vivent: Welke studenten willen er tussen de bejaarden in een bejaardenhuis in Den Bosch wonen? Er reageerden zoveel studenten op de oproep via Punt, dat de aanmelding na een paar dagen al sloot. Avansstudenten Maud, Stan en Wouter waren de uiteindelijke gelukkigen die voor 100 euro per maand in de luxe appartementen mogen wonen.

3… Propedeuse Avans hoef je niet meer in twee jaar te halen
Avansstudenten die aan het einde van hun tweede studiejaar hun propedeuse nog niet gehaald hebben, krijgen geen bindend studieadvies meer en kunnen hun opleiding dus gewoon vervolgen. De eis dat de propedeuse in maximaal twee jaar moet zijn behaald, verviel in juni na uitspraken van onderwijsrechtbank CBHO. Volgens die uitspraken mag een onderwijsinstelling maar één keer een studieadvies uitbrengen en niet twee keer zoals voorheen gebeurde; aan het einde van het eerste studiejaar en aan het einde van het tweede studiejaar.

tinycissen-350

4… Avansmedewerker Tiny Cissen overleden
Tiny was een bekend gezicht voor veel studenten en medewerkers op de Onderwijsboulevard in Den Bosch. Hij overleed begin juni aan de gevolgen van kanker. Tiny trad in 1995 in dienst bij Avans Hogeschool en werkte met veel plezier, trots en naar ieders tevredenheid. Hij begon als tuinman en werd later schoonmaker. Tot op het laatste moment bleef Tiny betrokken, geïnteresseerd en hartelijk.

5… Elsevier: 10 Avansopleidingen op 1, Breda en Tilburg slechter dan Den Bosch
Avans werd aan het begin van het studiejaar door Elsevier wederom uitgeroepen tot beste middelgrote hogeschool van Nederland. Vorig jaar had de hogeschool elf opleidingen op een nummer-één-positie. Dit jaar zijn het er tien. Opvallend is dat bijna alle Bossche opleidingen het iets of veel beter doen dan de Bredase of Tilburgse variant.

BrianKayesDocentvanhetjaar2016-350

6… Verkiezing Avansdocent van het Jaar 2016
John Nova (AHB), Denise Morcus (AGZ), Brian Kayes (AI&I), Jeroen Alessie (AGZ) en Martin van Vianen (AVB) waren de vijf genomineerden voor de Punt-verkiezing tot Avansdocent van het Jaar 2016. Honderden nominaties en stemmen kwamen er binnen. Uiteindelijk ging Brian Kayes er met een ruime meerderheid van de stemmen er met de beker vandoor.

Foto: Facebook/RiCo

Foto: Facebook/RiCo

7… Indringer slaat Avansconciërge neer
Een Avansconciërge werd in januari op de Onderwijsboulevard door een onbekende man mishandeld. Ze liep verwondingen op aan haar gezicht en moest ter controle naar het ziekenhuis worden gebracht. De conciërge was de noodgebouwen aan het openen toen ze werd aangevallen door een man die haar onder meer in het gezicht sloeg. De politie is nog steeds geen verdachte op het spoor.

8… Avansstudenten willen ander onderwijs en richten eigen academie op
Het onderwijs dat Avans geeft is niet meer van deze eeuw, dat vindt een aantal Avansstudenten. ‘Voor persoonlijke levensvaardigheden die je iedere dag toepast, is te weinig aandacht en daarom richten wij onze eigen academie op.’ De Ucademy startte in april. De eerste reeks modules zat stampvol.

9… Communicatiestudent spoorloos na fraude
Een eerstejaarsstudent Communicatie in Breda verdwijnt spoorloos nadat ze een eindbeoordeling uit haar duim zoog. Haar medestudent wordt beticht van fraude en stapt naar het College van Beroep voor de Examens (COBEX). Met succes, tijdens de zitting wordt de zaak geschikt. De student komt er vanaf met een waarschuwing.

10… Marja Kamsma verlaat het College van Bestuur door ziekte
In januari wordt er bij Marja Kamsma, vice-voorzitter van het College van Bestuur van Avans, darmkanker geconstateerd. Ze kiest ervoor om direct terug te treden uit het bestuur en geen behandeling voor haar ziekte te ondergaan. In Punt Magazine doet ze haar verhaal. ‘Ik heb geen seconde spijt van die beslissing.’

 11… Avans verbiedt horloges bij tentamens
Met de opkomst van smart-watches is, om fraude te voorkomen, besloten dat studenten geen enkel horloge meer mogen dragen. Met ingang van het studiejaar 2015-2016 mogen er tijdens toetsen helemaal geen horloges meer gedragen worden. Ook legitimeren met de OV-studentenkaart wordt niet langer toegestaan door Avans.

renovatieOWB-350

12… Renovatie Onderwijsboulevard en bouwplannen Den Bosch
De verbouwing van de Lovensdijkstraat in Breda is net afgerond als Avans renovatieplannen voor de Onderwijsboulevard 215 presenteert. Voor 26.6 miljoen wordt er verbouwd aan de Bossche hoofdlocatie. Xplora, de entree, de ventilatie en alle andere ruimtes worden vernieuwd. Daarnaast presenteert Avans dit studiejaar het plan om de Kunstacademie in Den Bosch te slopen voor nieuwbouw. De kunststudenten krijgen tot die tijd een ander onderkomen aan de Parallelweg. Ook de Academie voor Marketing en International Business krijgt tijdelijk een nieuw onderkomen aan het Stationsplein in Den Bosch. Na de nieuwbouw moeten alle losse Bossche locaties weer een plek krijgen aan de Onderwijsboulevard.

13… Avans start nieuwe opleidingen in Roosendaal en Den Bosch
Avans wil in Roosendaal en Den Bosch nieuwe opleidingen vestigen. De Regional Associate Degrees zijn aparte tweejarige opleidingen die wat niveau betreft tussen mbo-4 niveau en hbo-bachelor inzitten. Vooral voor mbo’ers die op zien tegen een vierjarige studie maar wel willen doorstuderen, is een Assiocate Degree een interessante optie. Ook in de arbeidsmarkt zou er behoefte zijn aan werknemers op niveau 5. Vanaf het studiejaar 2017-2018 zouden de opleidingen van start moeten gaan.

rambam-350

14… RamBam regelt moeiteloos valse dyslexieverklaringen
Een dyslexieverklaring wordt te makkelijk afgegeven. Dat toont VARA-programma Rambam in februari aan door als student bij diverse bureaus een verklaring aan te vragen. De aanvraag van de verklaring ging de Rambam-redacteur zo makkelijk af dat hij in een enkel geval binnen een kwartier weer buiten stond met een verklaring. Ook vroeg het programma met succes een verklaring aan op naam van minister Bussemaker.

15…Student wacht al vijf jaar op cijfer
Dat je bij Avans nog wel eens lang moet wachten op een cijfer kent iedere student. Maar een student Integrale Veiligheid in Den Bosch wacht nog op een cijfer uit 2010. De student geeft aan nooit terugkoppeling te hebben gekregen en wil na vijf jaar wel eens duidelijkheid. Daarom tekent hij beroep aan bij het College van Beroep voor de Examens (COBEX). De student werkt inmiddels al fulltime en wil nu graag zijn studie afronden. Omdat hij nooit een cijfer kreeg voor zijn dossier kan de student niet afstuderen. De rechter vindt het een kwalijke zaak en verklaard het beroep van de student gegrond.

postersdejachtbrackanimoso-350

16… Avans verwijdert ‘aanstootgevende’ posters Heerendispuut Brack
Een paar blote billen was genoeg voor Avans om posters van het Bossche Heerendispuut Brack van de muur te halen. De posters voor het jaarlijkse feest ‘De Jacht’ met daarop blote vrouwenbillen, zijn volgens Avans aanstootgevend. Het dispuut ziet dat anders: ‘Wij zien het eerder als bewondering van het vrouwelijk schoon.’ 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?