Terug naar overzicht

De best gelezen onderwerpen van het studiejaar

Het studiejaar 2013/2014 zit er op. Ook de redactie van Punt zoekt even de zon op. Vanaf 18 augustus kun je weer nieuws van ons verwachten op de site, Facebook en Twitter. Tot dan zijn dit de 13 meest gelezen onderwerpen van het studiejaar 13/14 op de Punt site.

 

Foto: Youtube

Efteling plaatst per ongeluk filmpje Avansstudent
Daan Sterk, eerstejaarsstudent Informatica, plaatste in februari een filmpje online met beelden van de Efteling die hij had gemaakt met zijn eigen drone. Het filmpje werd een enorme hit op YouTube, maar de Efteling was er niet blij mee. De student had zich volgens de luchtvaartpolitie meerdere malen schuldig gemaakt aan het overtreden van de regeling modelvliegen. De gemaakte beelden waren illegaal. In juli verschenen de beelden ineens op de Facebookpagina van het park. ‘Een foutje’, zegt de Efteling.

Eurest is de nieuwe cateraar van Avans
Met ingang van 1 januari 2014 nam Eurest de catering over op alle locaties van Avans. Douwe Egberts ontfermde zich over de pantry’s. ‘Sommige producten zijn anders geprijsd’, zegt Matthieu van Waardenburg, de vestigingsmanager van Eurest bij Avans. ‘We bieden ten opzichte van de vorige cateraar ook andere producten aan.’ Er ontstond discussie over de prijzen van de nieuwe cateraar. De Avans Medezeggenschapsraad stelde vragen bij de prijs van het ongezonde eten in vergelijking met gezonder eten in de vernieuwde kantine. Een broodje kroket heb je bij cateraar Eurest al voor 1 euro, een broodje kaas kost 2 euro. ‘Ik vind dat gezonder eten best goedkoper wat mag worden’, reageert Sjon op de Punt site. ‘Van die kroketten zit ik namelijk heel de dag op de wc.’

Foto:GeenStijl

GeenStijl neemt het op voor beboete Avansstudent
Een boete van 130 euro plus 7 euro administratiekosten voor foutparkeren aan de Lovensdijkstraat in Breda. Belachelijk, vindt GeenStijl dat het in een artikel opnam voor de eigenaar van de auto; een Avansstudent. De student had op 15 november geparkeerd op het parkeerterrein tegenover Lovendsdijkstraat 61. ‘De plaatselijke parkeerboa kan weten dat het studentenbakkies zijn. Honderdertig euri is drie maanden boodschappen (of een week drank). Come on. Mag je überhaupt bekeuren op zo’n beroerd onderhouden weg vol potholes, waarvoor wel wegenbelasting in rekening gebracht wordt?’, oordeelde GeenStijl.

Collegegeld stijgt naar 1.906 euro
Het wettelijk collegegeld wordt vanaf het studiejaar 2014/2015 verhoogd naar 1.906 euro. Dat is 71 euro meer dan het studiejaar ervoor. Het nieuwe bedrag staat in een regeling van het ministerie van OCW. Er is geen wetswijziging voor nodig. Het collegegeld volgt de inflatie. Bovendien is vijf jaar geleden besloten dat er jaarlijks 22 euro bij komt. Dit geld wordt gebruikt om leraren en hbo-docenten naar een hogere salarisschaal te promoveren, zoals het ministerie en de onderwijsinstellingen met elkaar hebben afgesproken. Als het tarief in dit tempo blijft stijgen, moeten studenten in september 2016 meer dan 2.000 euro betalen.

Student wil niet met een ander afstuderen
Een student Integrale Veiligheid in Den Bosch wilde graag alleen afstuderen en niet zoals gebruikelijk in een duo. ‘Als ik met hem moet samenwerken, ben ik huiverig voor een voorspoedig afstuderen’, verklaart de student tijdens de zitting van het College van Beroep voor de Examens (COBEX) ‘Na afstuderen zul je ook moeten samenwerken met mensen met een ander arbeidsethos’, aldus de examencommissie. ‘Misschien moet je dan iets harder werken, maar het is zeker mogelijk.’ Het COBEX verklaart het beroep ongegrond. Henk reageert onder het artikel dat hij het belachelijk vindt dat studenten in duo’s moeten afstuderen. ‘Het zou een optie kunnen zijn, maar geen verplichting.’

Foto: Gert Jan van Rooij

Oud-student beschuldigd van plagiaat
Fotograaf Koos Breukel beschuldigde kunstenares en oud-Avansstudent Iris van Dongen van plagiaat. Van Dongen tekende een portretfoto na dat de fotograaf van Koning Willem-Alexander maakte. ‘Regelrecht jatwerk’, aldus van Breukel.

Onregelmatigheden bij digitale toetsen Avans
Het digitale tentamensysteem van Avans is lek. Studenten zeggen dat het simpel is om via het afgesloten computersysteem voor het maken van tentamens, op websites en zoekmachines als Google te komen. Zo kunnen kandidaten tijdens de toetsen op zoek naar antwoorden, schrijft het Algemeen Dagblad. De krant kwam het ‘lek’ op het spoor na tips via Publeaks. Studenten kunnen tijdens de tentamens op dezelfde computer naar de antwoorden van de opgaven zoeken.

Keuzegids: 15 Avansopleidingen op één
Vijftien opleidingen van Avans staan op nummer één in de Keuzegids Hbo Voltijd 2014. Nog eens vijftien opleidingen zijn terug te vinden op plaats twee of drie. De opleidingen Bouwmanagement en Vastgoed in Tilburg en Culturele en Maatschappelijke Vorming in Breda scoren een onvoldoende.

docent_emil_talen_max

In memoriam Emil Talen
Op 8 juli is Emil Talen, docent bij de Academie voor Bouw en Infra, overleden aan de gevolgen van kanker. Eind 2012 werd hij geconfronteerd met kanker. ‘Met een onwaarschijnlijk positieve levenshouding knokte hij zich door die lastige periode heen. Hij geloofde dat hij als ‘heel mens’ ziek was geworden, en dat hij dus ook moest werken aan het herstel van de hele mens en niet alleen de kanker moest bestrijden. Dat lukte hem heel goed’, staat te lezen in het in memoriam van de academie. ‘Emil bleef streven naar volledig herstel, ging ‘gewoon’ weer op de racefiets zitten, en deed in 2013 als een ware ambassadeur mee aan de Alpe d’Huzes. Hoewel we dachten dat het herstel inderdaad volledig was, bleek dat later dat jaar niet waar. Alpe d’Huzes in 2014 bleek nog slechts haalbaar als bezoeker; Emil wist toen al dat hij de strijd om beter te worden spoedig zou gaan verliezen.’ Emil Talen is 36 jaar geworden.

Veel likes voor ‘Avans be like’
De nieuwe cateraar, drukte in Bredase bussen, Xplora en tentamens. Allemaal goede onderwerpen voor de Facebook pagina ‘Avans be like’. De memes, plaatjes met een tekst, werden in korte tijd een groot succes. In de eerste weken haalde de pagina al snel 3.000 likes.

docent-vh-jaar2014_460

Wie wordt Avansdocent van het jaar?
Zeven docenten waren er aan het eind van het studiejaar in de race om Avansdocent van het jaar te worden. De glorieuze titel ging naar Corry Derks, docent bij HBO-Verpleegkunde in Den Bosch. Studenten zijn lyrisch over Corry’s passie voor het vakgebied en het docentschap, haar betrokkenheid en haar toegankelijkheid voor studenten. ‘Bij Corry voel je echt de liefde voor haar vak, dat straalt ze uit. Ze is altijd vrolijk en heeft veel geduld met ons wanneer we op maandagochtend de focus weer eens verliezen’, aldus een van haar studenten.

Verbijstering over boetes voor inschrijven tentamens
Kamerleden vinden het niet goed dat sommige universiteiten en hogescholen boetes geven aan studenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen. De PvdA heeft Kamervragen gesteld. ‘Het is een rare manier van geld innen’, vindt Mohammed Mohandis (PvdA). Hij stelt Kamervragen over de boetes. Het is niet acceptabel als studenten honderden euro’s moeten betalen om alsnog deel te kunnen nemen aan tentamens, vindt hij.

zonnepanelen-max[flickr, h080]

Studenten ontraden zonnepanelen
100.000 euro; dat zou het moeten kosten om Avansgebouwen te voorzien van zonnepanelen. Eén van de doelstellingen van Avans: elk jaar 2 procent bezuinigen op het gebruik van energie. Bredase economiestudenten onderzochten de investering en adviseren: niet doen!

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?